De gemeenteraad van maandag 29 januari gemist? Ontdek hier alle tussenkomsten van de raadsleden van Lijst voor Edegem.
Poetsdienst opnieuw geprivatiseerd
In 2019 privatiseerde het N-VA bestuur naast heel wat andere diensten ook de poetsdienst. Het contract met de private firma dat toen werd afgesloten loopt af. “Maar in plaats van de kans te grijpen deze dienst opnieuw zelf te organiseren, privatiseert de gemeente de poetsdienst opnieuw voor een periode van vier jaar. Een spijtige zaak. Voor 2,1 miljoen euro kunnen we heel wat eigen schoonmaakpersoneel in dienst nemen. De aansturing en opvolging zou bovendien sneller en vlotter verlopen. De onvrede over de kwaliteit van de private poetsdienst was groot de afgelopen jaren. Het is af te wachten wat het nieuwe contract gaat opleveren”, zegt gemeenteraadslid Sien Pillot.
Projectontwikkelaar krijgt 515.000 EUR cadeau van gemeentebestuur
Een nieuw hoofdstuk in het formidabel brokkenparcours op vlak van ruimtelijke ordening. Deze keer is de plaats van het gebeuren de hoek Wilrijkstraat en Drie Eikenstraat. Een projectontwikkelaar plant er een 30-tal studio’s en een 100-tal studentenkoten. Gemeenteraadslid Jeroen Van Laer: “Wonen naast de op- en afritten van de E19 op de hoek Drie Eikenstraat en Wilrijkstraat is wellicht niet de meest romantische of rustgevende gedachte. Maar het bestuur heeft het licht gezien met studentenhuisvesting. Die stellen wellicht niet zo’n hoge eisen. Maar wat vooral opvalt, is hoe in dit dossier de projectontwikkelaar een ongelooflijk cadeau krijgt. In plaats van de vereiste 680.000 EURO, wil het N-VA bestuur met een individuele overeenkomst de belasting op meerwaarde beperken tot 165.000 EURO. Het kunst-, vlieg-, knip- en plakwerk dat hiervoor nodig is, is ongezien.”
Edegem moedigt 16- en 17-jarigen aan te gaan stemmen voor Europa
Een belangrijke verwezenlijking van de federale regering is de uitbreiding van het stemrecht voor de Europese verkiezingen naar zestien- en zeventienjarigen. Dit is een ronduit positieve evolutie: voor meer democratie, voor meer Europa en voor de jonge generaties. Om deze nieuwe generatie eerste kiezers volop aan te moedigen van dit recht gebruik te maken, vraagt Lijst voor Edegem een informatiecampagne op te starten.
Gemeenteraadslid Jeroen Van Laer: “Dat ook 16- en 17-jarigen mogen stemmen is uniek in België. Een belangrijk verschil is wel dat het een recht is en geen plicht. Om zoveel mogelijk jongeren aan te moedigen ook effectief te gaan stemmen, willen we vanuit de gemeente een extra informatie- en bewustmakingscampagne lanceren. Dit kan in samenwerking met de Edegemse middelbare scholen, KTA en OLVE, en organisaties zoals De Ambrassade. Een campagne op maat van de Edegemse jeugd is laagdrempelig en een extra motivatie.”
In totaal gaat het over een 450 16- en 17-jarigen en een 1000-tal 18- tot 23-jarigen die ook voor de eerste keer mogen gaan stemmen.
Participatie rond toekomstvisie Edegemse ruimte is gemiste kans
In de gemeenteraad van mei 2023 beloofde het bestuur om een ‘doorgedreven participatie’ uit te werken en een breed draagvlak te zoeken rond een vernieuwde toekomstvisie voor de Edegemse ruimte. Uit een reactie van het bestuur op een vraag daarover van raadslid Jeroen Van Laer blijkt de doorgedreven participatie enkel te bestaan uit hetgeen wettelijk verplicht is. “Het is jammer dat het bestuur rond zo’n belangrijk toekomstdocument niet meer moeite doet om de Edegemnaar te betrekken. De conceptnota op een website zetten en verwachten dat de Edegemnaar er dan wel opmerkingen op zal geven, is de drempel wel erg hoog leggen. Het bestuur mist een kans om hierover op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met de Edegemse jeugd. Ze zouden richting de wijken kunnen trekken met toegankelijk informatie om meningen en input te verzamelen. In alle geval toch iets meer dan enkel een infomoment op het gemeentehuis tijdens een weekdag op een onmogelijk uur voor heel wat jonge gezinnen.”