“Bestuursakkoord biedt kansen, maar heikele dossiers gaat het bestuur voorlopig uit de weg”
Lijst voor Edegem heeft het bestuursakkoord van N-VA en CD&V de voorbije weken grondig doorgenomen. Hoewel het akkoord verschillende positieve elementen bevat voor Edegem, blijft het vooral vaag over de moeilijke en gevoelige dossiers. Om de kostbare groene ruimte in Edegem te bewaren, om een inhaalbeweging te maken op vlak van fietsinfrastructuur, veilige jeugdlokalen en het ondersteunen van lokale ondernemers en verenigingen is er meer ambitie nodig. Alleen zo blijft Edegem de favoriete woon- en leefplek.
Fractieleider Sien Pillot: “We onderkennen zeker de positieve elementen in het bestuursakkoord, maar – net zoals burgemeester Metsu bij de voorstelling al aangaf – leest het akkoord vooral als een voortzetting van het vorige beleid. Het N-VA programma is hier en daar aangevuld met een leuk idee van CD&V, maar van enige koerswijziging is verder geen sprake. We missen dan ook de nodige vernieuwing, ambitie en inspiratie in de beleidsvoorstellen.”
Verder blijft het bestuursakkoord heel vaag en onduidelijk rond verschillende gevoelige politieke dossiers. Sien Pillot: “De tekst blaast warm en koud rond de parking aan dreef Hof Ter Linden, maatregelen voor een veilige Prins Boudewijnlaan moeten opnieuw eerst onderzocht worden, de mogelijke invulling van de Beerschotsite blijft vaag, net zoals noodzakelijke maatregelen voor de fietser. Er komt verder onderzoek naar de knip in de Collegewijk en er komt alweer een onderzoek hoe er extra inspanningen kunnen geleverd worden rond renovatie van jeugdlokalen. Nochtans zijn de noden al lang gekend en gaat het vooral om budget en actie. Wat we vooral ook missen is aandacht en steun voor onze lokale ondernemers met een duidelijke visie voor het centrum en de wijken.”
“We moedigen het bestuur aan om bij de verdere opmaak van het meerjarenplan de eigen voorstellen nog eens kritisch onder de loep te nemen. We zullen onze feedback alvast met veel plezier overhandigen en hopen dat het kan inspireren. Het zou bovendien een meerwaarde zijn om breder feedback te verzamelen bij de Edegemnaar en op die manier een meerjarenplan op te maken waar geen 60%, maar 100% van de Edegemnaren kan achterstaan,” aldus nog Sien Pillot.
Positieve elementen
In Edegem is het al vele jaren goed wonen, maar om te bouwen is de regelgeving een kluwen en een lappendeken geworden. Lijst voor Edegem steunt daarom volop de opmaak van een bouwcode en gebiedsdekkend Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Ze zullen zorgen voor een helder en werkbaar kader voor zowel burger als administratie. Aangezien Edegem nu veruit de duurste gemeente is voor de aflevering van bouwvergunningen is het voor de Edegemnaar erg fijn om te lezen dat het in de toekomst eenvoudiger zal kunnen.
Belangrijk is de verdere renovatie van de daken in Fort 5. De studie loopt al sinds 2017. Het is een belangrijke investering voor onze verenigingen. Interessant is ook het opentrekken van het Fort 5 door het verwijderen van de muur aan de kant van de Rogier Van der Weydenstraat. Halfweg de Jacob De Roorestraat zou een extra toegang een interessante aanvulling zijn om de nieuwe wijk Minerve en Fort 5 te verbinden.
We steunen ook volop de oprichting van de adviesraad “Parken en Groen”. Het kan een opvolger zijn van de – in de vorige legislatuur – afgeschafte milieuraad. We hopen dat de verschillende milieuverenigingen mee zullen betrokken worden en deze nieuwe adviesraad ook een stem zal krijgen in de Omgevingsraad.
We zien veel potentieel in de organisatie van een jaarlijkse vrijwilligersbeurs. Dit biedt heel wat kansen. Het is een moment waar de vele Edegemse verenigingen zich kunnen tonen en mogelijk nieuwe vrijwilligers kunnen inspireren. Specifieke steun aan de Edegemse toneelverenigingen is ook welgekomen: Samen met de verschillende toneelgezelschappen gaat het nieuwe bestuur op zoek naar een geschikte en veilige locatie waar ze hun werking voor een groot publiek kunnen continueren.
Verder blijven we, zoals in de voorbije jaren, samen een grote voorstander van het gevoerde beleid rond senioren in het kader van het Woonzorgnetwerk. We kijken mee uit naar de nieuwbouw en hopen dat de plannen voldoende rekening houden met de bevraging van medewerkers, bewoners, familie en de buurt.
Tot slot steunen we voluit de ambitie van het gemeentebestuur om buitenschoolse kinderopvang te organiseren binnen de scholen zelf. Dit zou op tal van punten een meerwaarde zijn. We blijven wel voorstander om de werking van ‘t Zwaluwnest als huis van het Kind & Jongeren verder te continueren en eventueel uit te breiden als locatie voor kinderopvang. Als er aan extra kinderopvang wordt gedacht, is het vooral belangrijk dat dit betaalbare plaatsen zijn, inkomensgerelateerd. Daarover zegt het bestuursakkoord echter niets.
Belangrijke aandachtspunten
De duidelijke stappen die het bestuur zet op vlak van ruimtelijke ordening, missen we op vlak van duurzame mobiliteit. Uit het vage en voorwaardelijke woordgebruik in het luik mobiliteit blijkt dat het bestuur nog altijd niet resoluut durft te kiezen voor het STOP-principe, dat stappers en trappers op de eerste plaats zet. Nochtans is het STOP-principe een no brainer. Mobiliteit wordt in het bestuursakkoord verengd tot enkele infrastructuurwerken en ad hoc ingrepen. Een toekomstgerichte visie op duurzame mobiliteit ontbreekt en wordt geparkeerd in een nieuw op te maken mobiliteitsplan.
Ook een deftig armoedebeleid is totaal afwezig. Het bestuursakkoord legt vooral de nadruk op de “plichten” van mensen met een hulpvraag: ouders moeten zo vooral “gesensibiliseerd” worden. Een effectief armoedebeleid is meer dan een tussenkomst in de schoolfacturen. Er is net nood aan een meer outreachende aanpak. Nood aan sterkere samenwerkingsverbanden tussen Sociale Dienst, eerstelijnspartners, hulpverlening, scholen. We moeten maatschappelijk werkers meer autonomie durven geven met één gezin, één plan. Er staat ook niets in het bestuursakkoord over de Uitpas met kansentarief, nochtans een sterk instrument om rond vrije tijd en cultuur drempels te verlagen.
We plaatsen de nodige reserves rond de aangekondigde “burgerreserve”. De bijna militaristische omschrijving van een vrijwilligerskorps is voor ons een brug te ver. We vinden dit eerder een taak voor de civiele bescherming, het Rode Kruis, de Provincie. We steunen de intentie om Edegemnaren te ondersteunen als vrijwilliger, daarin een stukje zelfredzaamheid te vergroten, maar niet om hen vervolgens op een reservebank te plaatsen. Een gemeente krijgt zuurstof en kleur door haar vrijwilligers. Hier willen we voluit blijven op inzetten. Op deze manier versterken we de sociale cohesie binnen onze gemeente. Laat ons actief inzetten op de uitbouw van een enthousiaste ploeg van “Zonneblussers”. Edegem, het vrijwilligerswerk en tal van verenigingen zullen er wel bij varen.
We betreuren dat het nieuwe gemeentebestuur niet resoluut kiest voor het versterken van de polyvalente ploeg. We lezen enkel de intentie om de performantie van de polyvalente ploeg grondig te evalueren en optimaliseren. Lijst voor Edegem pleit (zoals de verkiezingsbelofte van CD&V) voor een versterking van de gemeentelijke polyvalente ploeg als antwoord op de vraag van de Edegemnaar naar een beter beheer van het gemeentelijk parken en speelpleintjes. We hebben méér mensen nodig op het terrein om Edegem proper en net te houden, zeker als het bestuursakkoord (terecht) wil inzetten op meer plantvakken en vergroening.
Waar we ons verder tegen zullen blijven verzetten is de verhuis van het ecopark naar de IGEAN-site in de Doornstraat in ruil voor extra parking. Hierdoor wordt er nog meer autoverkeer aangetrokken naar sportzone Kattenbroek, terwijl er geen enkel engagement genomen wordt richting modal shift. Het huidige ecopark is volledig operationeel, een verhuis naar de Doornstraat brengt alleen maar extra kosten en verkeer mee. Een slechte zaak voor de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het ecopark.
Tot slot blijft participatie een verantwoordelijkheid van de burgemeester en elke schepen – net zoals in het vorige bestuur. De belofte destijds was dat op die manier iedereen zich met participatie ging bezighouden, maar in de praktijk bleek niemand er nog echt aandacht voor te hebben. Door het wegvallen van een schepen voor informatie en participatie is in de voorbije zes jaar heel wat expertise verloren gegaan. De gemeentemonitor zegt voldoende: slechts 28% van de Edegemnaars vindt dat ze voldoende betrokken worden in het gemeentelijk beleid. Dat moet beter. We hopen dat het nieuwe bestuur de komende jaren ook op vlak van participatie durft te experimenteren, betrokkenheid omarmt en waardeert. Een duidelijk aanspreekpunt politiek en ambtelijk om de ambities op vlak van participatie waar te maken, is onontbeerlijk.